" Her yer en az bir defa görülmeyi hak ediyor "

EDİRNE

edirne
  Edirne deyince ilk akla ne geliyor? Osmanlı, Selimiye Camii,Yağlı Güreş, Ciğer tava. Bazılarına göre de üj bejci ayyaşlar memleketi geliyordur. Açıkçası Edirne bunların hepsini bir arada barındıran ve kendine özgü tarihi ve şehir havası nedeniyle, mutlaka gidip görülmesi gereken şehirlerimizden.
  Bizim gibi İstanbul'dan gidecekler için,sabah erken yola çıkılırsa,günü birlik gidip, görüp geri dönülebilecek uzaklıkta. Sadece Uzaklıktan dolayı değil,zaten bir günde şehri yeterince gezip,yeyip içip geri dönülebilir. İstanbul'dan yaklaşık 3 saatte Edirne'ye ulaşabilirsiniz. tabii ki özel araçtan bahsediyorum.
edirne

edirne

edirne
   Edirne turumuzun başlangıç noktası olarak Tabii ki Selimiye Camisini seçiyoruz. Özel bir planlamadan değil tabii ki ama en çok orasını merak ediyor ve bir an önce görmek istiyoruz. Aslında camiye ilk bakışta vaay muhteşemmiş hissi duyduğumu söyleyemem.Belki İstanbul'da ki Süleymaniye ve Sultanahmet Camilerinden sonra bunu hissetmedim, bilemiyorum. Ama ayrıntıları öğrenip, başka bir açıdan bakmaya başlayınca,evet farklı imiş diyorsunuz.
  Her şeyden önce Mimar Sinan'ın burası benim ustalık eseri demiş olması bile, size hımm neden acaba, sorusunu sordurup,daha dikkatli bakmanıza neden oluyor.Mimar Sinan'ın ağzından Selimiye'yi dinlersek: "Caminin dört minaresini, kubbenin dört tarafına oturttum. Her birine üçer şerefe yaptım. İki minaresinin üçer merdiveni vardır, çıkanlar birbirini göremezler. İlk merdiven birinci şerefeye, ikinci merdiven ilk iki şerefeye, sonuncu merdivense her üç şerefeye çıkar." Bu bile mimari harika olmasına yetip de artar bile.
edirne

edirne

edirne
  Benden Camii hakkında çok teknik bilgiler beklemeyin. Zaten benim yazılarımı okuyanlar bilirler ki,öyle uzun uzun teknik yada tarihi bilgiler vermeyi tercih etmem. Sıkıcı olmayan özet bilgiler yeter. Neyse caminin çok güzel bir avlusu ve arka bahçesi de var. Bura da en az bir saatinizin geçmesini fark etmezsiniz bile.
edirne
 Dikkat ederseniz duvarda yıkık bir bölüm göreceksiniz. 1913 yılındaki Bulgar işgalinde top mermisi isabet etmiş ve Atatürk'ün emri ile ibretlik hatıra olarak onarılmamıştır.Edine'ye girişte 4 minarenin 2 minare gibi görünmesi, caminin akustiği, ters lale motifi,kubbesinin yüksekliği ve büyüklüğü ayrıca dikkat çeken özellikleridir.
edirne
                    Bu fıstıkta benim güzel yeğenim Damla. Cami avlusunda dayısına şirinlikler yapıyor...
 edirne
  Gezi grubumuz ile Selimiye'yi gezmiş olmanın zaferi ile ile toplu fotoğrafımız çekerek,gezmelere devam ediyoruz..
edirne

edirne

edirne
edirne

edirne

edirne

   Camiiyi gezdikten sonra,hemen arka tarafında,avluya bitişik bir müze var.Müze kartınız yok ise giriş zaten 5 tl ve mutlaka bir görün. İçerinde Mimar Sinan'ın balmumu heykeli yanında, yöreye ait ve eski savaş eserlerine ait ilgi çekici ürünler sergilenmekte..
edirne


edirne
 Selimiye külliyesinin bahçesinde hafif soluklanıyoruz ve artık meşhur Edirne tava ciğeri yemeğe hazırız.Aslında merkezde çok fazla ciğerci var. Bunlardan en ünlüsü aydın ciğer olarak biliniyor ama kapısında her zaman uzun kuyruk olurmuş. Biz o kadar kuyrukta beklemeyi göze alamadık doğrusu. Ama yediğimiz ciğeri de zaten çok beğendik ve bence kuyruk beklemeye gerek yok. Sonuçta aynı ciğer,pişirilişi aynı,sunumu aynı ve yan yana onlarca ciğerci, karar sizin ...
edirne
  Çiğer faslından sonra biraz da sindirmek için sokaklarda ufak yürüyüş yapıyoruz. Merkez eski bir şehir görüntüsünde ve pek de temiz olduğu söylenemez.Ne de olsa Roman vatandaşların çok olduğu bölgedeyiz,normal karşılıyoruz. Ancak şehrin bakımsızlığı yanında,aslında insanların, özellikle genç kızların temiz,modern giyinenlerinin çokluğu da dikkat çekmiyor değil.
 edirne
edirne

edirne

edirne
   Mutlaka görün diyeceğim başka bir yer ise 2.Bayezid Külliyesi. Şehrin biraz dışına bir bölgede yer alıyor.Bayezıt külliyesi eskiden akıl hastalarını tedavi etmek amacı ile kurulmuş bir yer. İçerisinde tıp medresesi,eczanesi olan, müzik  ve su sesi ile de tedavi yapılan bir külliye. Doktor olarak benim ilgimi fazlası ile çekmiş olabilir ama sağlık dışı olanlar için de fazlası ile ilgi çekici bir yer.
  edirne
edirne
  Hep deriz ki boş kalmak iyi değildir diye. İnsanın meşgul olabileceği bir şeyler olması lazım diye. Eskiden meşguliyetle tedavi uygulanıyor olması ilginç bir durum. Biz yıllardır Melankoliyi başka şeylerle tarif ederdik ama meğerse Kara sevdalı demek yetermiş....
edirne
  Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi'nde Balkan savaşları şehitliği bulunmakta. Güreş alanı olan stadyum ve çevresi,güreş zamanı olmadığından olsa gerek, çok bakımsız ve kötü bir görüntü içerisinde idi.
edirne

edirneedirne
   Bir günlük Edirne gezisinin,Edirne'de son mekanı Meriç nehri kenarında ki çay bahçeleri olması gerekir. Nehir ve köprü manzarası eşliğinde çayınızı içebilirsiniz, midenizdeki ciğer daha duruyordur ama acıktıysanız yemek de yiyebilirsiniz. Benim gibi şansınız varsa gün batımında böyle güzel manzara da yakalayabilirsiniz..