" Her yer en az bir defa görülmeyi hak ediyor "

RİZE

AYDER YAYLASI

ayder rize
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine 19 km uzaklıkta bulunan bu yayla son yılların turizm gözdesi olmuştur. Ev pansiyonculuğu yaygındır, bu nedenle konaklama sıkıntısı pek yoktur. Ayrıca burada bir kaplıca merkezi de bulunmaktadır.

Bana sorarsanız gelen yabancılar çoğaldıkça doğal yapısı gittikçe bozulmaya başlamış ve ticari bir yaylaya dönüşmüştür. Burada konaklayıp, daha yüksek yaylalara yürüyüş turları daha keyiflidir. 
 
Kızımın dedesini uyurken ki fotoğraflama çalışmaları da Ayder'den...

ayder rize

ayder rize

ayder rize

ayder rize

ayder rize

ayder rize

ayder rize

ayder rize

ayder rize


AVUSOR YAYLASI
Ayder'e yolunuz düşerse bizim gibi, yayla merkezi denilen yeri pas geçip dağlara gidiniz. Orası küçük Arabistan ve onları söğüşlemeye çalışan esnaf yaylası olmuş.
Avusor yaylası Ayder'den 11 km. yukarıda. 11 km ama araba ile bir saatten fazla sürüyor. Yüksek arazi arabanız yoksa hiç zorlamayın, yollar fena bozuk. Önce oradaki 2 pansiyondan birisi olan Marsis dağ evinin sahibi Muhammet'e bir arkadaşımın selamını götürmek için uğradık. Burada konaklama kişi başı YP.125 liraymış. selam olunca 100 lira dedi ama ,zaten konaklamak için gitmediğimizden, daha da pazarlık yapmadım. Yaylada elektriği kurdukları su santrali sayesinde kendileri üretiyorlar. Muhammet " sanayi elektriği kullanmıyoruz, kendi elektriğimizi kendimiz üretiyoruz " deyince "elektriğiniz bile doğal yani" dedim, gülüştük.

Yayla son nokta ,orada arabayı bırakıp asıl görülmesi gereken Avusor buzul gölüne yürüdük. 2 km.lik yol ama dik ve rakım da 2700 m.lerde olunca, insanın nefesi kesiliyor. Sadece doğa karşısında değil, dik yolu yürümekten nefesi kesiliyor.
Gerisi için fazla söze gerek yok. Paylaştığım fotoğraflardan zaten anlaşılıyor.