" Her yer en az bir defa görülmeyi hak ediyor "

ÇANKIRI

ILGAZ

ılgaz çankırı
Ilgaz Anadolu’nun 
Sen yüce bir dağısın 
Baharda yer yüzünde
O cennetin bağısın

Evet Ilgaz Anadolu'nun yüce bir dağıdır. Pek çoğumuz bunu ilkokulda öğrenip, hafızamıza kazımış olsak bile, Ilgaz çoğumuz için "Orda bir köy var, uzakta, O köy bizim köyümüzdür. Gezmesek de, tozmasak da, O köy bizim köyümüzdür" kıvamında bir yer olmaktan öteye gitmemiştir.

Ömrüm boyunca Karayolu ile İstanbul'dan Trabzon'a seyahat etmişimdir. Bütün yolculuk edenler gibi benim içinde Ilgaz yemek yenilen, çay içilen bir mola yeri olmuştur. Oysa ki yol üzerinde ki mola Restoranlarından  ayrılıp,20 km kadar dağa doğru çıkınca apayrı bir dünya olduğunu görüyorsunuz.
ılgaz çankırı
ılgaz çankırı






ılgaz çankırı

ılgaz çankırı
Batı Karadeniz Bölgesi’nin en yüksek dağ silsilesini oluşturan Ilgaz Sıradağları, Çankırı ve Kastamonu il sınırları içerisinde yer almaktadır. Zirve noktası 2587 metre rakımlı Büyük Hacet Tepesi olan sıradağlarda ki diğer önemli yükseltiler 2546 metre rakımlı Küçük Hacet Tepesi, 1980 metre rakımlı Kulpi, 1934 metre rakımlı Altunsivri ve 1763 metre rakımlı Kocadağ’dır.

Ilgaz aslında Ankara'lıların kayak yeridir demek lazım. Çünkü İstanbul'a 470 km, Ankara'ya 200 km uzaklıktadır.
ılgaz çankırı
ılgaz çankırı




ılgaz çankırı

ılgaz çankırı
1600 ila 2000 metre rakım aralığında bulunan ve yaklaşık 1480 hektar alana yayılan Ilgaz Kayak Merkezi, zengin florasıyla tanınan Ilgaz Dağı Milli Parkı içerisinde yer almaktadır. Köknar ve sarıçam ağaçlarının muhteşem manzarası eşliğinde görsel bir şölene ev sahipliği yapan tesisler bölgesi, aralık ayında başlayıp nisan ayına kadar devam eden kayak sezonuyla konukları ağırlamaktadır.

Kayak bölgesinde 5 yıldızlı bir otel yanında Ankara Üniversitesinin, Kayak Federasyonunun, Silahlı Kuvvetlerin ve Köy hizmetlerinin gibi çeşitli konaklayacak tesisler de var.
ılgaz çankırı
ılgaz çankırı


ılgaz çankırı

 ılgaz çankırı

Ilgaz Kayak Merkezi’nde toplam 3 pist vardır. Sömestir ve tatil dönemleri dışında Uludağ ve Kartalkaya gibi popüler adreslerdeki kalabalığın yaşanmadığı Ilgaz, bu özelliğiyle hem kayak tutkusunu tatmin etmekte hem de kargaşadan uzak sessiz bir tatil geçirme ortamı sunmaktadır. 

Benim için söylemem gerekirse, kayak yapmayı hala daha öğrenememiş birisiyim. O yüzden buraya sadece kayak için gidilmeyeceğini belirtmek isterim. Manzara zaten olağanüstü güzel. Soğuk dağ havasını ciğerlere çekmenin keyfi bile apayrı bir keyif. Sizde yolunuz buralardan geçerken hiç olmazsa 2-3 saatinizi ayırın ve yoldan çıkın derim. Pişman olmazsınız...