" Her yer en az bir defa görülmeyi hak ediyor "

PAMUKKALE / DENİZLİ

pamukkale
1990'lı yılların başında afyon'da mecburi hizmet yaparken Pamukkale'ye bir kaç defa gitmiştim. O zamanlar suyu bol, her tarafın bembeyaz olduğu bir yerdi. Dolayısı ile daha ünlü ve popüler bir yerdi. Şimdilerde kötü kullanımdan dolayı, her yerimiz gibi burası da bozulmaya yüz tutmuş olsa da hala daha gidip görmeyenler için görülesi bir yer olma özelliğini sürdürmektedir.
pamukkale
Travertenlerde neredeyse hiç su yoktu ve çoğunluğu susuzluktan (otellerin büyük bir bölümü suları bölüp kendi tesislerine almış) ve insanların üzerinde ayakkabı, terlik vs. ile dolaşmasından dolayı kararmıştı (terlikle dolaşanların neredeyse tamamı da yerli turistlerdi). Allah'tan Unesco Dünya Kültür Mirası listesine almış da bu güzelim yeri tamamen yok edememişler.
pamukkalepamukkale
pamukkale
Eskilerde Türkiye'yi tanıtmaya çalışan bütün yazılarda ya da fotoğraflarda mutlaka pırıl pırıl bir Pamukkale görüntüsü olurdu. Ben de değişik açılardan fotoğraflar çekerek sizlere göstermek istedim. Görüldüğü gibi o pırıl pırıl travertenlerden eser kalmamış.
pamukkalepamukkale
pamukkale
Eski güzel halini çok iyi bildiğim için son gördüklerim canımı sıkmış olabilir. Ee zaten kötü imiş neden gidelim diye düşünmeyin. Ne kadar geç giderseniz o kadar kötü durumda göreceğinizi düşünerek, siz yinede Pamukkale'yi görün derim. Ayrı bir havası olduğu kesin. Yapılan otellerin fazlalığı nedeni ile tam bir turist sömürme alanına dönüşmüş olsa da, güzel duygular hissettirdiği kesin. 
pamukkale
pamukkale
pamukkalepamukkale
Denizli Pamukkale gezisi için sizlere küçük tüyolar da vermek isterim. Eğer burada konaklayacak iseniz, Pamukkale'de otel sayısı oldukça fazla ama dediğim gibi tam bir turist sömürme bölgesi olmuş. Burası Denizli'ye yarım saatlik mesafede. Denizli'de otel seçeneği bol hatta çok güzel bir Öğretmenevi'de var.Eğer yazın gitti iseniz mutlaka güneş kremi sürünüz. Beyaz taşlardan yansıyan güneş, siz fark edene kadar, kısa sürede yüzünüzü yakıyor.
pamukkalepamukkale
pamukkale

Son yıllarda Pamukkale'nin yıldızının sönmeye başlamasına rağmen, hemen travertenler bittikten sonra başlayan bir Antik kent bu açığı fazlası ile kapatıyor. Hierapolis antik kenti. ‘’Kutsal Kent’’ anlamına gelen , tapınak ve mezarlıklarıyla ünlü bir Frigya kenti. Antik kenti gezmek ise başlı başına bir gün alabilir aslında
pamukkale
pamukkale
Antikçağ'dan beri şifalı suları ile tanınan ve o zaman da günümüzdeki gibi şifa bulmak isteyen ziyaretçilerini ağırlayan Hierapolis'te birçok hamam yapısı bulunur. 9.500 kişilik tiyatrosu olması, burasının zamanında kalabalık bir yerleşim olduğunun göstergesi sayılmakta.
Bu arada hierapolis'in keşif hikayesi de çok ilginç. Ara Güler bir fotoğraf çekimi için Denizli'ye gidiyor ama köylerden birinde yolunu kaybediyor. Yol sormak için girdiği kahvede köylülerin masa yerine antik sütun başları üzerinde kağıt oynadığını fark ediyor ve Hierapolis böylece gün ışığına çıkıyor.
Son olarak bir çok görülecek yer için yolunuz düşerse görün diye son not yazmaya çalışıyorum. Ama Pamukkale için yolunuzu düşürmeye çalışın derim..