" Her yer en az bir defa görülmeyi hak ediyor "

HELSİNKİ FİNLANDİYA

helsinki
           Finlandiya son derece temiz,düzenli refah seviyesi yüksek,modern, 188.000 göl ve bir o kadar da adacıktan oluşan, yeşil bir İskandinav ülkesi. Bir o kadar da soğuk, yağmurlu bir ülke. Biz Haziran ayının sonlarında gitmemize rağmen, İstanbul'da sıcaklığın 40 derecelerde olduğu bilgisini alırken, soğuktan titrediğimizi hatırlıyorum. Kışın nasıl bir soğuk vardır, tahmin bile edemedim. Haziran sonu gittiğimizde gece 12 ye doğru hava kararır gibi oluyor ve sabah 3 den sonra tekrar aydınlanmaya başlıyor. Otelde kalın perdeleri çekmemiş iseniz sabah olduğunu sanabilirsiniz.
         Helsinki  büyük bir laman kenti. Limanda devasa yolcu gemilerini görmeniz mümkün. Şehrin en hareketli bölgesi de bu liman bölgesi. Burada lüks restaurantlar olduğu gibi, çadırlardan yapılmış,taburelerde oturup,ucuza karnınızı doyurabileceğiniz küçük lokantalar da mevcut. Aynı zaman da semt pazarı gibi kullanılan bu bölgede, sebze meyve veya kıyafet, hediyelik eşya falan alabileceğiniz pazarcılar da bulunmakta.


helsinki
      Yukarı da resmini gördüğünüz Bland Cathedral in önünde selfimizi çekerek gezimize başlıyoruz. Merkezde yürüyerek bir çok yeri görme şansına sahipsiniz. Mesafeler çok uzak değil. Tek problem yağmurlar. Hava birden kapanıyor, buz gibi soğuk oluyor ve yağmur başlıyor. Yağmurlukları çıkarıp giyiyoruz, yarım saat geçmeden,yağmur kalıyor ve güneş çıkıyor ve hava sanki birden ısınıyor. Bir süre sonra buna da alışıyorsunuz. 
helsinki

helsinki
      Helsinki tarihi olmaktan çok modern bir şehir. Her Avrupa ülkesinde olduğu gibi burada da en ihtişamlı binalar kiliseler veye kathedraller. Burada önemli bir ayrıntı, özellikle gençlerin din ile pek ilgili olmadıkları. Sokaklarda kilise reklamı veye hristiyanlık reklamı yapan afişler vs. dikkati çekiyor. Edindiğimiz bilgi, bunların insanların kiliseye ilgisini artırmaya yönelik çabalar olduğu şeklinde idi.

helsinki
     Sokakta gezerken tesadüfen Magnum un tarihi dondurmacısına rastlıyoruz. İçeride kuyruk olmasına rağmen, farklı deneyim diyerek kuyruğa girmeyi göze aldık. En hoş tarafı ise kendi Magnum'unuzu kendiniz yapma deneyimi yaşamanızdır.Helsinki aşk köprüsü
         Helsinki aşk köprüsü. İnsanlar üzerinde sevgi, aşk veya kalp resimleri olan kilitleri, köprünün tellerine takıp,anahtarını da denize atıyorlar. Böylece aşklarının sonsuza kadar sürmesini diliyorlar. Bizdeki çaput bağlamanın daha naif, yaratıcı bir versiyonu..

Upsenski Ortodoks Katedrali
Upsenski Ortodoks Katedrali

helsinki
helsinki

                                               Liman bölgesinden manzaralar

helsinki
Parkta çıplak kadın heykelleri

helsinki bülent erata

                      Yürümekten yorulmuş olan ben, orijinal dinlenme bankında mola vermişken

helsinki Sibelius park
       Sibelius parkta dünyaca ünlü besteci Jean Sibelius adına Eila Hiltunen tarafından (1865-1957)yapılan anıt. 1967 açılan anıt, Helsinki'nin en popüler heykellerden biridir ve en çok bilinen turistik yerlerden biridir. Anıt yüksek 8,5m, 10,5m geniş ve derin 6,5m olduğunu. 600 üzerinde boru ile inşa edilmiş ve 24 ton ağırlığında. Her yerde olduğu gibi, uzak doğulu turist kaynıyordu.


helsinki
                                                           Helsinki sokakları

helsinki
                  Çağdaş Sanat Kiasma müzesinde, tamamen tavuk kemiklerinden yapılmış eser
helsinki
       Çağdaş Sanat Müzesinde ilginç tasarım. Odaya girişte duvarda ayna var zannediyorsunuz. Oysaki tamamen izdüşüm.
helsinki

                   Vinçle yukarıya çıkıyorsunuz ve orada bir saat yemek yiyebiliyorsunuz

helsinki Kamppi Chapel
helsinki Kamppi Chapel








Sessizlik Kamppi Chapel, Kamppi alışveriş merkezinin girişinde, Helsinki'de Narinkkatori meydanın bir köşesinde yer almaktadır.İçi ve dışı tamamen teak ağacından yapılmış. İlginç bir tasarım olarak dikkate değer.
helsinki turku

helsinki turku

helsinki turku
      Kısa bir tekne yolculuğu ile gittiğimiz Turku adası. Yarım günümüzü keyifle geçirdiğimiz, şirin bir ada. İçerisinde bir üniversite bile bulunan, eski kalenin olduğu, film platolarını andıran, görsel olarak çok hoş bir yer.

Son olarak Helsinki'ye gitmeyi düşünenlerin asla pişman olmayacaklarını, farklı kültürlerle tanışacakları, güzel deneyimler edineceklerini gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.