" Her yer en az bir defa görülmeyi hak ediyor "

BLUE RİDGE YOLU

Yeşilin her tonunu gördüğünü zanneden bir Karadenizli olarak ben, aslında yeşilin daha farklı tonları olduğunu bu gezide fark etmiş bulunuyorum. Blue Ridge yolu ve son bölümünde ki Great Smoky dağları bu gezimizin ana merkezi oldu.

750 km.lik bir yol ve yol boyunca ağaçların arasından süzülerek,dağlar tepeler aşıp gidiyorsunuz diyeceğim ama 750 km yi herhalde 3 günde ancak gidebilirsiniz. Biz 120 km lik bölümünü 4 saatte gidebildik. Yollar çok düzgün asfalt ama hem virajlı hem de trafik çok sıkışık oluyor.






Blue Ridge Dağları güneyde Georgia eyaletinden kuzeyde Pensilvanya eyaletine kadar "Roanake Nehri" tarafından kuzey ve güney bölgelere ayrılır. Blue Ridge Dağları genel ismini uzaklardan bu dağların mavimsi olarak görülmesinden almış. Bu dağlarda bulunan ağaçlar izopren adlı bir kimyevi maddeyi atmosfere saçmakta ve ağaçlarca verilen bu gaz dağlar üzerindeki atmosfere ince bir sis şekilde yayılmakta ve dağların karakteristik mavimsi bir renkte görülmelerine neden olmaktaymış..






Sonuçta bu güzellikler karşısında fazla söze gerek olduğunu sanmıyorum Arada bir artık bir karavan alsam mı acaba fikrim,buralarda tekrar depreşti. Karavanı ile buraları doya doya gezen, istediği yerde konaklayan insanları görünce kıskanmamak mümkün değil. 




Biz buraya Ekim ayında gittik ve biraz sonbaharın sararmış güzelliğini gördük ama ilk baharda burasının güzelliğini düşünemiyorum bile. Zaten bir daha buralara gelirsem ilkbahara denk getirip,daha uzun gezmek fikri hep aklımda olacak gibi.



Greakt Smoky dağları yada Büyük Smoky dağları denilen bölüm Ulusal park olarak düzenlenmiş ve zirvesinde etrafı daha iyi izlemek için böyle bir yapı da yapılmış. Burasını yılda ortalama 9 milyon insan ziyaret ediyormuş ve bu özelliği ile de Amerika'da en çok ziyaret edilen Ulusal park ünvanına sahipmiş.Biz boşuna 120 km lik yolu 4 saatte gelmemişiz demek ki, ip gibi sıra halinde zirveye kadar çıkabildik.

Biz bölgeye gittiğimizde şanssızlığımızdan olacak hava çok bulutlu ve kapalı idi. O yüzden benim çektiğim fotoğraflar ancak bu kadar çıkabildi. Eğer merak ederseniz İnternette ufak bir arama ile güneşli günlerde ve bahar aylarında çekilmiş çok hoş fotoğraflar görebilirsiniz.

Bu gezi notları görsel ağırlıklı olduğu için biraz kısa olmak durumunda kaldı. Bölge hakkında bir fikriniz olsun, Amerika'nın sadece yüksek binalardan oluşan şehirlerden ibaret olmadığını bilmenizi istedim.